Dvoubarevné slepované hřebínky

Ingredience:

300 g HL mouky, 180 g másla nebo Hery, 90 g moučkového cukru, špetka soli, půl lžičky citrónové kůry, 3 žloutky, půl balíčku vanilkového cukru, 1 KL kakaa.

Broskvový džem na slepení.

Postup:

Z uvedených surovin bez kakaa vypracujeme těsto, asi pětinu oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Obě těsta zabalíme a necháme v chladnu odpočinout. Potom těsta (každé zvlášť) rozválíme na sílu 2 mm a z tmavého nařežeme proužky, které rozložíme (nejlépe rovnoběžně) na světlé těsto tak, aby mezery byly zhruba stejně široké, jako nařezané proužky. Potom plát opatrně přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila. Z plátu vykrájíme hřebínky a pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé hřebínky po dvou slepíme broskvovým džemem.

Odkrojky těsta znovu zpracujeme a použijeme na jiné cukroví - tyto odkrojky byly použity na mramorové rohlíčky s karamelovým krémem.

 

Kávová esíčka s nugátovým krémem

 

Ingredience:

375 g HL mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 KL mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 PL kakaa, 4 žloutky.

Nugátový krém (Carla, Nutela), čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.

 

Kokosové dortíčky s mandlovou náplní

Ingredience:

300 g HL mouky, 200 g másla, citrónová kůra a šťáva, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 60 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru.

Mandlová náplň:

250 ml kokosového mléka, 100 g krupicového cukru a 200 g strouhaných oloupaných mandlí, 150 g změklé bílé čokolády a mandlový likér podle chuti.

Poleva:

moučkový cukr, 1 PL horké vody, 2 PL mandlového likéru, kousek bílku.

Proužky mandlí a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobu.

Postup:

Na náplň vaříme kokosové mléko s krupicovým cukrem a mandlemi tak dlouho, až se od-paří většina tekutiny a hmota zhoustne. Odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme změklou bílou čokoládu a mandlový likér. Uložíme do chladničky a necháme mírně ztuhnout.

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladnu odpočinout. Těsto pak rozválíme na sílu 3 mm a vykrájíme malá kolečka. Pečeme je při 170°C po dobu asi 7 minut na plechu s pečícím papírem. Upečená zchladlá kolečka potřeme náplní a po dvou slepíme. Slepené dortíčky přelijeme likérovou polevou a ozdobíme proužky mandlí. Po zaschnutí polevy ještě dortíčky přestříkáme rozpuštěnou čokoládou.

 

 

Limetkové koláčky s ořechy

Ingredience:

300 g HL mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limetková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.

Ořechová hmota:    

200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek. Půlky vlašských ořechů na ozdobení.

Postup:

Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.

Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.

 

 

Mramorové rohlíčky s karamelovým krémem

Ingredience:

odkrojky těsta z dvoubarevných slepovaných hřebínků.

Karamelový krém:

1 plechovka Salka uvařeného na karamel, 1 karamelový pudink, 100 ml mléka, 2 žloutky, podle chuti rum. Rozpuštěná čokoláda na vaření.

Postup:

Salko nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu. Pudink a žloutky rozšleháme v mléce a směs vlijeme do vařícího Salka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, necháme vychladnout a přidáme rum.

Odřezky z dvoubarevného těsta zpracujeme tak, aby vzniklo mramorové těsto. Zabalíme je a necháme v chladnu odpočinout. Odleželé těsto pak rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme rohlíčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé rohlíčky po dvou spojíme karamelovým krémem a na závěr oba konce rohlíčků namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat a ztuhnout na kuchyňské mřížce.

 

 

Linecké kostky ořechové

Ingredience: 

Linecké těsto:

150 g PH mouky, 150 g HL mouky, špetka soli, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, citrónová kůra, 1 vejce.

Ořechové těsto:

250 g másla, 250 g moučkového cukru, citrónová kůra, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g PH mouky, 2 PL rumu, sníh ze 7 bílků se špetkou soli.

Poleva:

7 žloutků, 300 g moučkového cukru, 2 PL rumu.

Další ingredience:

50 g rozpuštěné čokolády na vaření, 70 g půlek vlašských ořechů

Postup:

Linecké těsto: Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Ořechové těsto: Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.

 

Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.

 

 

Dvoubarevné spirálky

Ingredience:

Světlé těsto: 210 g HL mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.

Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.

Bílek na potření těsta.

Postup:

Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

 

 

Oříškové věnečky s vínem

Ingredience:

250 g Hery, 250 g HL mouky, 100 g strouhaných lískových oříšků, špetka soli, půl lžičky skořice, 1 lžička pomerančové kůry a šťávy, 1 vejce, 5 lžic bílého vína.

Moučkový cukr se skořicí a vanilkou na obalení.

Postup:

Suroviny zpracujeme na válu, rozválíme na sílu 3-4 mm a vykrájíme ozoubkované kroužky. Pečeme na suchém nebo pečícím papírem vyloženém plechu při 180°C asi 6-7 minut dorůžova. Upečené horké cukroví obalujeme v moučkovém cukru se skořicí a vanilkou.

 

 

Košíčky piña colada

Ingredience:

400 g HL mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 250 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a šťáva z 1 citronu, vanilkový cukr.

Ananasový krém:

125 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 3 lžíce kompotovaného ananasu, podle chuti likér Piña Colada.

Rozpuštěná bílá čokoláda, proužky barevného sušeného ananasu na ozdobení a barevné papírové košíčky.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme kokosové těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2 mm, vykrájíme kolečka, vložíme je do suchých formiček na košíčky a pečeme po dobu 8 minut při 170°C. Upečené zchladlé košíčky vyklepneme z formiček a vnitřek vytřeme rozpuštěnou bílou čokoládou. Necháme ztuhnout a mezitím si připravíme krém. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme okapaný, nadrobno nasekaný ananas a podle chuti likér. Krémem naplníme připravené košíčky, uhladíme povrch, dáme do chladničky ztuhnout a potom je přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme proužky ananasu. Nakonec cukrovinky vložíme do barevných papírových košíčků.

 

 

 Krémové košíčky s malinovým džemem

Ingredience: 

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 4 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr.

Máslový krém: 

125 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 lžíce propasírovaného malinového džemu, podle chuti rum.

Rozpuštěná bílá čokoláda, malinový džem a růžový cukrový máček.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme pětilisté kytičky. Polovinu upečeme na plechu s papírem na pečení a druhou polovinu vložíme do suchých formiček na košíčky. Obojí pečeme po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené zchladlé košíčky vyklepneme z formiček a vnitřek vytřeme rozpuštěnou bílou čokoládou. Necháme ztuhnout a mezitím si připravíme krém. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky vyšleháme do pěny, zašleháme propasírovaný džem a nakonec vmícháme podle chuti rum. Rovné kytičky potřeme bílou čokoládou a přilepíme na ně kytičky z košíčků. Do každého košíčku dáme kousek malinového džemu, nahoru stříkneme hvězdičku krému a posypeme cukrovým máčkem.

 

 

Čokoládové košíčky s krémem

Ingredience:

Těsto: 400 g HL mouky, 4 žloutky, špetka soli, 250 g Hery, 120 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g strouhaných vlašských ořechů, 1 KL kakaa.

Dále: rozpuštěná čokoláda, rybízová marmeláda, nastavovaný máslový krém, sekané pistácie a papírové košíčky.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, rozválíme na slabší plát a vykrájíme z něj ozoubkovaná kolečka, která vložíme do moukou vysypaných formiček na košíčky. Pečeme při 160-170°C asi 8 minut. Upečené zchladlé košíčky vytřeme rozpuštěnou čokoládou, necháme ji ztuhnout a na dno košíčků položíme kousek rybízové marmelády. Potom do košíčků nastříkáme krém a uložíme je do chladna. Jakmile krém ztuhne, máčíme košíčky v rozpuštěné čokoládě, sypeme je sekanými pistáciemi a vkládáme do papírových košíčků.

 

 

Čokoládové rohlíčky

Ingredience: 

350 g strouhaných vlašských ořechů, 300 g moučkového cukru, 50 g hladké mouky, 100 g strouhaných piškotů, 3 vejce, kůra a šťáva z poloviny citronu.

Nastavovaný máslový krém s kakaem, rozpuštěná čokoláda, bílá cukrářská poleva.

Postup:

Na válu vypracujeme těsto, rozválíme je na sílu asi 5 mm a vykrájíme rohlíčky. Pečeme je na plechu s papírem při 160-170°C 8-10 minut. Na upečené zchladlé rohlíčky nastříkáme ozdobnou trubičkou kakaový krém a dáme do chladničky ztuhnout. Potom máčíme rohlíčky v rozpuštěné čokoládě a po ztuhnutí je ozdobíme proužky bílé polevy.

 

 

 

Citrónové čtyřhránky s jahodovým džemem

Ingredience:  

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra a šťáva.

Jahodový džem na slepení, růžová citrónová poleva a koupené cukrové zdobení.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme kosočtverce. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé kosočtverce slepíme po dvou džemem, potřeme citrónovou polevou a ozdobíme cukrovým zdobením.

 

 

 

Čokoládové trojhránky s mátovým likérem

Ingredience:

300 g HL mouky, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 200 g másla, 50 g strouhané hořké čokolády, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru.

Krém: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti mátový likér.

Rozpuštěná bílá a tmavá čokoláda a pistáciové oříšky na ozdobení.

Postup:

Na krém vyšleháme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mátový likér a krém uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme trojúhelníčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé trojúhelníčky po dvou spojíme máslovým krémem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a rozpůleným pistáciovým oříškem.

 

 

 

Granko dortíčky s čokoládovými kamínky

Ingredience:

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, 30 g Granka, špetka soli, půl lžičky mleté skořice.

Náplň:  200 g nugátového krému (Carla, nebo nutela), 200 g strouhaných lískových oříšků, 50 g granka, podle chuti rum.

Rozpuštěná tmavá čokoláda a čokoládové kamínky na ozdobení.

Postup:

Na náplň smícháme nugátový krém se strouhanými oříšky, grankem a rumem. Uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečená zchladlá kolečka po dvou spojíme náplní a přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Doprostřed položíme čokoládový kamínek.

 

 

 

Kytičky s čokoládovou polevou

Suroviny: 

400 g HL mouky, 150 g moučkového cukru, 75 g strouhaných vlašských ořechů, 75 g strouhaných oloupaných mandlí, 2 menší vejce, 250 g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová kůra.

Jahodový džem, čokoládová poleva a sušené třešně na ozdobení.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme dvě velikosti pětilistých kytiček. Upečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení při 170°C. Doba pečení asi 7 minut. Upečené zchladlé kytičky po dvou (větší a menší) slepíme jahodovým džemem, horní kytičky potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme kousky sušených třešní.

 

 

 

Karamelové dortíčky s čokoládovou polevou

Ingredience:

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce karamelové polevy v tubě a 1 karamelový pudink.

Krém: 100 g másla, 1 PL moučkového cukru, půl plechovky Salka uvařeného na karamel, 200 g strouhaných vlašských ořechů, podle chuti rum.

Rozpuštěná tmavá a bílá čokoláda a karamelové kuličky.

Postup:

Na krém vyšleháme změklé máslo a moučkový cukr do pěny. Přidáme salko uvařené na karamel, ořechy a rum, směs dobře promícháme a uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrájíme šestiúhelníky (nebo kolečka). Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu asi 7 minut při 170°C. Upečené zchladlé šestiúhelníky po dvou slepíme krémem a přelijeme rozpuštěnou tmavou čokoládou. Do tekuté polevy kápneme na střed dortíčků trošku rozpuštěné bílé čokolády, párátkem ji hvězdicovitě roztáhneme a nakonec ještě dortíčky ozdobíme karamelovými kuličkami.

 

 

 

Kávové slzičky s bílou polevou

Ingredience:

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 KL mleté zrnkové kávy.

Náplň: 100 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 100 g čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, špetka mleté zrnkové kávy, podle chuti ořechový likér.

Rozpuštěná bílá čokoláda na polití, čokoládová kávová zrna a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobení.

Postup:

Na náplň vyšleháme změklé máslo, změklou čokoládu, moučkový cukr a žloutky do pěny. Přidáme kávu, ořechy a likér, směs dobře promícháme a uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené zchladlé slzičky po dvou slepíme náplní, potřeme bílou polevou a ozdobíme kávovými zrny. Po ztuhnutí polevy nastříkáme na špičky slziček proužky z rozpuštěné tmavé čokolády.

 

 

 

Linecké kopretinky s malinovým džemem

Ingredience:

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 1 menší vejce, 2 PL rybízové marmelády, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra.

Malinový džem na slepení, citrónová poleva a obarvený krupicový cukr na ozdobení.

Postup:

Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a plastovou vykrajovačkou s pružinkou vykrájíme malé kopretinky. Přendáme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 170°C 6-7 minut dorůžova. Upečené zchladlé kopretinky potřeme hustší citrónovou polevou a polovině z nich posypeme střed zlatě obarveným cukrem. Necháme polevu zaschnout a potom slepujeme kopretinky po dvou malinovým džemem, jednu hladkou a jednu sypanou cukrem.

 

 

 

Mandlové oválky s čokoládovou náplní

Ingredience:

300 g HL mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g strouhaných oloupaných mandlí, 3 žloutky, 200 g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová kůra.

Náplň: 200 g změklé čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g piškotových drobečků, podle chuti mandlový likér nebo rum - promícháme a uložíme na chladné místo.

Poleva z bílé čokolády, ozdoby z modelovací hmoty, cukrové ozdoby a bílo zlatý cukrový máček.

Postup:

Na válu vypracujeme z uvedených surovin těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Vychlazené těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme hladké oválky. Pečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečené zchladlé oválky spojíme po dvou čokoládovou náplní, přelijeme polevou a ozdobíme.

 

 

 

Skořicové lístečky s rynglovou marmeládou

Ingredience:

400 g HL mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra a 1 rovná lžička mleté skořice.

Domácí rynglová marmeláda na slepení, citrónová poleva bílá a zelená a bílo zlatý cukrový máček.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme linecké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme lístečky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé lístečky slepíme po dvou rynglovou marmeládou, potřeme bílou citrónovou polevou, do které ihned kápneme trošku zelené polevy a roztáhneme ji párátkem. Nakonec lístečky posypeme několika zrnky cukrového máčku.

 

 

 

Oříškové podkůvky s jahodovým džemem

Ingredience:

400 g HL mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných pražených lískových oříšků, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, špetka tlučeného hřebíčku, kůra z poloviny menšího pomeranče.

Jahodový džem na slepení, rozpuštěná bílá čokoláda na polití a sekané pistáciové oříšky na ozdobení.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm, formičkou vykrájíme podkůvky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme při 170°C po dobu 6-7 minut. Upečené zchladlé podkůvky po dvou slepíme jahodovým džemem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme nadrobno nasekanými pistáciovými oříšky.

 

 

 

Ořechové oválky s čokoládovým krémem

Ingredience:

400 g HL hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, půl KL mleté skořice, kůra z poloviny citronu.

Čokoládový krém: 100 g másla, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru, 200 g čokolády na vaření, podle chuti rum.

Poleva z bílé čokolády, tmavá čokoláda a sušené třešně na ozdobení.

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme špičaté ozoubkované oválky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 7 minut při 170°C. Na krém vyšleháme změklé máslo, s moučkovým cukrem, zašleháme žloutky a změklou čokoládu a nakonec přidáme rum podle chuti. Upečené zchladlé oválky po dvou slepíme krémem, přelijeme polevou z bílé čokolády a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a kouskem sušené třešně.

 

 

 

Nepečené čokoládové kostky

Ingredience:

200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.

Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.

Postup:

Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.